Teknik Eğitim Fakültesi, 03 Temmuz 1992 tarih ve 3837 Sayılı Kanunla Sakarya Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulmuştur. Ülkemizin endüstri kuruluşlarında gerek teknik eleman olarak ve gerekse araştırma geliştirme merkezlerinde eğitmen olarak görev yapabilecek teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve endüstri meslek/teknik liselerine pedagojik formasyona sahip öğretmen yetiştirmek üzere Metal Eğitimi Bölümü, Teknik Eğitim Fakültesi bünyesinde 1993-1994 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Bölümümüzde teorik ve teknolojik bilgilerin verilmesine ilaveten, öğrenilen bilgilerin pratik uygulamalarını da bir fiil laboratuar ortamlarında öğrencilerimizin kendileri yapmaktadırlar.
Öğrencilerimize 4 yıllık eğitimleri süresince, kaynak teknolojisi, modern kaynak yöntemleri ve uygulamaları, kaynak kabiliyeti, metalik malzemelerin şekillendirilmesi konuları ağırlıklı olarak verilirken, ısıl işlem, malzemelerin mekanik ve tahribatsız deneyleri, metalografi, imalat tasarımı ve yapım resimlerinin çizilmesi ve okunması, ileri teknoloji malzemeleri gibi konular verilerek teknik olarak gelişmelerini bölümümüz hedeflemiştir.Ayrıca endüstriyel problemlerin çözümünde yararlı bilgilerle donatılmış teknik elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bölümümüz eğitim ve öğretim alanında çevre kuruluşlarında desteğini alarak teknik donanımını tamamlamaya çalışmaktadır. Öğrencilerimizin pratik uygulamalarını yapabilecekleri ve halen faal olan dört temel atölyemiz mevcuttur: Plastik şekil verme atölyesi, Sıcak şekil verme atölyesi, As kaynak atölyesi ve temel işlemler (eğeleme, kesme vs.) atölyesi.Mevcut bu atölye ve laboratuarlarımızda, çeşitli tip ve boyda sac konstrüksiyondan imal edilmiş kitaplık, elbise dolabı, çöp kutusu, ecza dolabı, posta kutusu, askı, izmarit kutuları vs. öğrencilerimiz tarafından imalatları gerçekleştirilmektedir.Ayrıca Çekiç, balyoz , kısaç, keski, depreme dayanıklı okul sıralarının imalatları da yapılmaktadır. Bunların yanı sıra öğrencilerin kullanımına sunulmuş bir bilgisayar odası ve internet odası mevcuttur.
Öğretim Elemanları Prof.Dr.Fehim FINDIK Malzeme Bilimi Eğitimi ABD
Doç.Dr.Hüseyin ÜNAL Malzeme Bilimi Eğitimi ABD
Doç.Dr.Hüseyin UZUN Malzeme Bilimi Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.Ramazan YILMAZ Malzeme Bilimi Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.Şaduman ŞEN Malzeme Bilimi Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.Ramazan KAYIKÇI Döküm Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.Salim ASLANLAR Kaynak Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.Ahmet ATASOY Ekstraktif Metal Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.Adem DEMİR Döküm Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.Zafer TATLI Kaynak Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.Özkan ÖZDEMİR Ekstraktif Metal Eğitimi ABD
Ögr.Gör.Vedat KARABAŞ Mekanik Met.Eğt. ABD