Bölümümüz Hakkinda Genel Bilgiler Teknik Egitim Fakültesinin yeni bölümlerinden birisi olan Elektronik - Bilgisayar Egitimi bölümünde Elektronik Ögretmenligi ve Bilgisayar Ögretmenligi programlarinda ögrenci bulunmaktadir. Elektronik Ögretmenligi programinda, temel elektronik ve bilgisayar teknolojisi ile ilgili bilgiler verilmektedir. Bilgisayar Ögretmenligi programinda agirlikli olarak programlama ve bilgisayar donanimi dersleri verilmektedir.
Elektronik teknolojisi, günümüz dünyasinda endüstrinin ve sosyal yasamin vazgeçilmez bir ögesidir. Mutfagimizdaki elektronik kontrollü mutfak gerecinden her aksam Dünyaya açilan penceremiz Televizyona, arabamizdaki güvenlik sisteminden bilgisayara uzanan tüm teknolojik gelismelerin can damari olan elektronik teknolojisi üzerinde yapilan çalismalar; insanliga yirmibirinci yüzyilda daha rahat, daha hizli ve daha güzel bir yasam sunmayi hedeflemektedir. Elektronik teknolojisinin gelisiminin ürünü olan Bilgisayarlar; donanim, yazilim ve bu alanlardaki teorik kavramlari içerir.
Elektronik teknolojisinin tüm alanlari hakkinda teorik ve pratik bilgileri vermeyi hedefleyen Elektronik-Bilgisayar Egitimi ayrica bilgisayarlarin bilimsel, endüstriyel ve is problemlerinin çözümünde nasil kullanildiklari üzerinde durur.
Elektronik-Bilgisayar Egitimi Bölümü, dört Anabilim dalindan olusmaktadir: Elektronik Anabilim Dali, Bilgisayar Sistemleri Anabilim Dali, Kontrol Anabilim Dali ve Telekomünikasyon Anabilim Dali.
Bölüm mezunlari ; elektronik teknolojisinin temelleri, elektronik sistemlerin tasarim, kurma ve isletimi kavramanin yaninda, bilgisayar yazilimi ve donanimi gelistirme ve isletme konularinda bilgi ve beceri kazanmaktadirlar. Bölümde yalniz teorik olarak degil, ayni zamanda pratik olarak egitim verilmektedir.
Elektronik Egitimi Lisans programi; elektronik teknolojisinin temelleri, elektronik haberlesme sistemleri, günlük yasamda kullandigimiz elektronik cihazlarin çalisma prensipleri, endüstride kullanilan elektronik sistemlerin yapilari gibi konularin yaninda bilgisayar donanimi, yazilim, sistem analizi, tasarimi ve destegi gibi konulari kapsamaktadir.
Elektronik - Bilgisayar Egitimi, elektronik ve bilgisayar teknolojisi ile ilgili egitimin yaninda ögretmen olunmasini saglamak amaciyla ögretmenlik formasyon programi derslerini içermektedir. Lisans derecesi için gerekli sosyal ve sayisal dersleri alan ögrenciler, günümüz teknolojisine uygun elektronik ve bilgisayar egitimini alirlar. Temel amaci elektronik ve bilgisayar ögretmeni yetistirmek olan lisans programindan mezun olacak ögrencilerin, dogrudan ögretmen olarak atanmalari için gerekli ögretmenlik formasyon dersleri tüm egitim süresine yayilarak ögrencilerin en iyi sekilde yetistirilmesi hedeflenmektedir. Lisans programda görülen dersler alindiktan ve basari ile geçildikten sonra bir lisans derecesi elde edilir.
Ayrica lisans ögrencilerinin hem endüstri staji hem de ögretmenlik uygulamalari yapmalari zorunludur. Endüstri staji yaz aylarinda resmi kurumlarda ve özel isletmelerde yapilabilir. Ögretmenlik uygulamasi ise farkli dönemlerde Endüstri Meslek / Teknik Liselerde yapilmaktadir.
Ögrenim... Elektronik ve Bilgisayar Egitimi Bölümünde egitim-ögretimin ilk iki dönemini; temel bilimler, kültür dersleri, ögretmenlik meslegine yönelik pedagojik formasyona giris ve teknik resim gibi temel derslerin yani sira, elektronik devreleri ve Bilgisayar teknolojisine giris ve bunlarin uygulamalarinin yer aldigi teorik ve pratik dersler olusturmaktadir.
Egitim ve Ögretimin ikinci ve üçüncü yillarinda Elektronik ve Bilgisayar teknolojisinin temellerini olusturan yari iletken teknolojisinin yani sira, yogun bir biçimde devre elemanlarinin yapisi ve devre analizi gibi teorik ve pratik mesleki dersler görülmektedir. Bu dersler arasinda elektrik devreler, devre elemanlari, isaret ve sistemler, sayisal ( dijital ) elektronik devreleri ve bunlarin analiz ve dizayn yöntemlerinin yer aldigi dersleri sayabiliriz. Bu derslerin yani sira, bilgisayar teknolojisinin temellerini olusturan mikroislemciler, bunlarin analizi ve programlanmasi, kontrol devreleri, haberlesme sistemleri ve bunlarin analizlerinin yer aldigi teorik ve pratik dersleri de sayabiliriz. Gelisen teknoloji dünyasinda çok önemli bir yere sahip bilgisayar teknolojisinin ve uygulama alanlarinin çok daha iyi ögrenilebilmesi amaci ile C, Pascal ve Visual Basic gibi programlama dillerinin yani sira elektronik mesleginin uygulama alanlarina yönelik bazi paket programlari da ögrencilere bu iki yil boyunca ögretilmektedir.
Egitim ve Ögretimin son yilinda yogunluklu olarak seçmeli meslek dersleri yer almaktadir. Böylece ögrenciler ilgi duyduklari alanlardaki dersleri seçerek o alanda bilgi ve becerileri arttirma imkanina kavusmaktadirlar. Bu dersler elektronik ve bilgisayar teknolojisini her yönüyle kapsayacak sekilde düzenlenerek ögrencilere çok büyük bir alanda ders seçme imkani kazandirilmistir. Seçmeli derslerin yani sira ögrenciler, son sinifta ilgi duyduklari bir konuda, bir ögretim üyesi gözetiminde tez çalismasi da yapmaktadirlar. Böylece ögrencilere arastirma ve gelistirme aliskanligi kazandirilarak, ögrendikleri teorik bilgileri uygulama imkani da saglanmis olmaktadir. Ayrica son sinifa gelen ögrenciler dört yil boyunca görmüs olduklari pedagojik formasyon derslerini, meslek liselerinin ilgili bölümlerinde uygulama imkanina da sahiptirler. Böylece mezun ögrencilerin aday ögretmen bilgi ve becerisine kavusmalari da saglanmaktadir.
Yüksek Lisans ögretimi ise Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü yönetiminde bölümümüzde sürdürülmektedir. Bu programda ögrencilere ilgi duyduklari alanda ileri düzeyde bilgiler verilerek uzmanlasmalari saglanmaktadir. Ayrica ögrenciler ders asamasi sonunda bir ögretim üyesi gözetiminde hazirladiklari tez sayesinde, arastirma, gelistirme ve ögrendiklerini pratik olarak uygulama imkanina da sahip olmaktadirlar.
Seçmeli Dersler... Elektronik ve Bilgisayar Egitimi Bölümünde zorunlu derslerin yani sira çok sayida seçmeli derslerde yer almaktadir. Ögrencilerimiz ilgi duyduklari alan ve konulardaki dersleri seçerek, bilgi ve becerilerini o alanda arttirmaktadirlar. Böylece her ögrencinin meslege yönelik motivasyonu arttirilmakta hem de ögrenci derslere büyük bir istekle katilarak ders verimi arttirilmaktadir. Sonuçta bu daha bilgili kaliteli teknik elemanlarin yetismesine vesile olmaktadir. Ayrica ögrenciler bu dersler sayesinde çok hizli bir gelisim ve degisim hizina sahip elektronik ve bilgisayar teknolojisini, dünya ile birlikte takip etme sansina kavusmaktadir. Seçmeli dersler çok genis bir uygulama alanina sahip elektronik ve bilgisayar teknolojisini tamamen kapsayacak sekilde seçilmekte ve teknolojideki degisim ve gelismeler her yil bu derslere aksettirilmektedir.
Mezun Öğrencilerimiz... Bölümümüz mezunu ögrencilerimiz is bulma konusunda ülkemizin en sansli insanlaridir. Ögrencilerimiz teknik ve endüstri meslek liselerinin elektronik ve bilgisayar bölümlerinde her an için teknik dersler ögretmeni olarak is bulmaktadirlar. Alan itibari ile elektronik ve bilgisayar egitimindeki ögretmen açigi çok büyük oldugundan dolayi, ögrencilerimiz rahatlikla teknik ögretmen olarak is bulabilmektedirler. Bunun yani sira mezun ögrencilerimizin teorik ve özellikle pratik alandaki üstün bilgi beceri ve kabiliyetlerinden dolayi, endüstrinin her alanindan onlara olan ilgi çok büyüktür. Dolayisi ile mezun ögrencilerimizin çok büyük bir bölümü endüstrinin çesitli alanlarinda çok iyi sartlarda is bulma imkanina sahiptirler.
Nasıl Bir Eğitim ? Bölümümüzde sürdürülen eğitim - öğretim faaliyetlerimiz teorik ve pratik olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Öğrencilerimize, tüm dünya üniversitelerinin öğrencilerine sunduğu teorik dersler eş zamanlı olarak ulaştırılmakta, buna ilaveten öğrendikleri bilgileri pratik olarak uygulama bilgi ve becerisi de kazandırılmaktadır. Bu ikisinin uyumlu birleşimi sonucu öğrencilerimiz hem teorik olarak problem çözme hem de, bunları pratik olarak uygulama bilgi beceri ve yeteneğine kavuşmaktadırlar. Bunun sonucu olarak da hem eğitim hem de iş dünyasından öğrencilerimize olan rağbet artmaktadır. Bölüm olarak eğitimi şekillendirirken öğrencilerin sadece teorik olarak bilgilendirilip, öğrendiklerini uygulayamamaları problemini göz önüne alarak yola çıktık ve sonuçta yukarıda değindiğimiz eğitim sisteminde yani öğrendiklerini uygulayabilen öğrenci yetiştiren bir sistemde karar kıldık. Buna ilaveten öğrencilerin öğrenim hayatları sonunda kendi kendilerini geliştirecek ve gelişen teknolojiyi yakından takip edebilecek bilgi ve beceri ve alışkanlıklar kazanmaları da bölümümüzdeki eğitim - öğretimin diğer bir aracıdır.
Bölümümüzün Hedefleri... Bölümümüzün ana hedefi bilgi ve beceri düzeyi yüksek, gelişen teknolojiyi yakından takip eden ve bu gelişmeye katkıda bulunan, yeniliklere ve gelişmelere açık, teorik olarak öğrendiklerini pratiğe dökebilen iyi ve kaliteli bir eğitim ve teknik eleman yetiştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda dünya üniversiteleri ile işbirliği, yaygın olarak İnternet ve bilgisayar kullanımı ve sanayinin problemlerini yerinde görmek için teknik gezi ve işbirliği çalışmaları yapılmakta ve gerçekleşmesi açısından doktoralarını yurtdışında tamamlamış olan genç ve çalışkan öğretim kadromuz, bölümümüz için büyük kazanç olarak görülmektedir.
Ögretim Elemanlari Prof.Dr.Hüseyin EKİZ Bilgisayar Sistemleri Eğt.ABD
Prof.Dr.Abdullah FERİKOĞLU Elektronik Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.İlyas ÇANKAYA Kontrol Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.Ali Fuat BOZ Elektronik Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.H.İbrahim ESKİKURT Elektronik Eğitimi ABD
Yrd.Doç.Dr.A.Turan ÖZCERİT Telekomünikasyon Eğt.ABD
Yrd.Doç.Dr.Ahmet ZENGIN Bilgisayar Sistemleri Eğt.ABD
Ars.Gör.Dr.Fahri VATANSEVER Kontrol Eğitimi ABD
Ars.Gör. Dr. Yavuz SARI Elektronik Eğitimi ABD
Ars.Gör.Sinan TÜNCEL Bilgisayar Sistemleri Eğt.ABD
Ars.Gör.Özdemir ÇETİN Bilgisayar Sistemleri Eğt.ABD
Ars.Gör. Murat ÇAKIROĞLU Bilgisayar Sistemleri Eğt.ABD