hit tracker
Sakarya Üniversitesi Öğrenci Topluluğu
Mart 19, 2010, 12:56:37 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: 4. Kitap Yardımı Kampanyası

Ana Sayfa   Forum   Yardım Takvim Duyurular Son Konular Etiket Yonetim Kadrosu Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Serbest Bırakın Beni (:  (Okunma Sayısı 427 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Kayıp YazıLar
Ziyaretçi
« : Aralık 26, 2008, 03:01:00 ÖS »

Bir serbest şiir ve kafiye tartışması içerisinde dostum şöyle dedi..

Alıntı
Serbest şiirin en iyi yanı şairlik mahareti gerektirmemesi.

Bir başka deyişle düz yazıda deneme neyse şiirde serbest şiir o.Yani serbest, kalıpları yok

O zaman herkes deneme yazabilir ama herkesin yazdığı deneme okunamaz deriz.

Ama şiir kafiyeli ise çok çok daha üst bir iş gibi geliyor bana..

Bunları bir tesbit olarak yazdım acaba yanılıyor muyum?

Dostuma burdan açık cevap

Bana kalırsa çok yanlış bir tespit..  (serbestçiler olarak ayaklandık:)

Bence şiiri nesirden ayıran fark;bir mısralık şiirin 15 satırlık nesre karşılık gelmesi..yani seçtiğin kelime o kadar kapsamlı olmalı ki,okuyan herkes farklı anlamlar çıkarabilsin..
   mesela bi devrik cümlemden alıntı yapacağım:

"o deniz kadar geniş sabahlarda dilime dolanan ezginin tadı bile buruk şimdi.."    

şimdi bu mısrayı düz anlamda okumanın dışında,birde şu anlamı ile oku..
   İnsanın cüz-i iradesi var;insan sabah kalkınca,ona deniz kadar geniş koca birgün sunulur,o gün istersen 7 kişiyi katledip gazetelere geçen bir seri katilde olabilirsin;istersen 7 ihtiyaç sahibi insana yardım edip melekleşebilirsin.   Bu cüz-i iradenin elinde..

O sabahın sana ne sunduğunu yaradan'dan başkası bilemez..herkesin sabahı kendine göre okyanus kadar büyük..ve sabahları diline hangi ezgi dolanırsa;gayr-i ihtiyari akşama dek onu mırıldanırsın..farkında dahi olmazsın..

Neyse..bu mısradan başka şeylerde çıkıyor;onlarda başka zaman inşallah..(:   

yani bir cümlenin serbest olması,onun şiir olmasını engellemez.ama çok kafiyeli şiir görüyorum ki,sonu "...aldım/...daldım/...saldım/...kaldım" olsun yeter;anlamı kimin umrundaki..    Asıl serbest şiirler maharet gerektirir..

yada denemeler Tongue

Ben şiir yazamıyorum mesela çünkü kafiye;bir sistem içine sıkışmak gibi geliyor,   

Silbaştan yazacağım;
bir cümlenin sonunda "ananas" hoş duruyor;ama sen kafiye bütünlüğü olsun diye "portakal" diyosun;çünkü bir üst satırda "orda kal" demiştin..   

lakin bilmiyosun ki,ben ekşi yemiyorum..
   Bunun gibi bişe sanırım

--------------------------------------------------------------   

Efendim sizin fikirleriniz nelerdir desek?
Ehl-i Keyf
[b]Sıkılmış yumruklarla el sıkışamazsınız[b]
Site Admin

Site puanı: 285

Fakülte: Fen Edebiyat Fakültesi
Giriş Yılı: 2003
Mezuniyet Yılı: 2008

Yalnız, kabullenilmiş suç gerçeği kabul ettirir.

« Yanıtla #1 : Aralık 26, 2008, 05:52:35 ÖS »

Şiir yazmayı pek beceremem ve anladığımı da sanmıyorum. Fakat okumaktan büyük bir haz alırım. Dediğin gibi sırf kafiye olsun diye şiire görsel tatlar katmak için yapılan kafiye uyumunu bir eziyet olarak görüyorum. Kelimeler akışına bırakılmalı dizenin sonuna görsellik değil uygun olan getirilmeli ve şiir özgür bırakılmalı diye düşünüyorum.

De ki: "Şüphe yok, namazım da, ibâdetlerim de, diriliğim de, ölümüm de âlemlerin Rabbi olan Allah içindir ki." (Enam 162)

Özgürlüğe inanan bir dine inanıyorum. Halkım için mücadele etmeyi men eden bir dini kabullenecek olsaydım, o dinin canı cehenneme derdim.
(Malcom X)
Devrim
Umutları Düşlerinde değil, Yüreğinde Yaşat.
Harbi GencSau lu

Site puanı: 62

Fakülte: Teknik Eğitim Fakültesi
Giriş Yılı: 2004
Mezuniyet Yılı: 2004

Çirkin KraL

« Yanıtla #2 : Aralık 27, 2008, 07:22:15 ÖS »

sanatta sınırlamamı varmış ki? bunun kadar mantıksız ne olabilir yahu:)

Ben Bir Eşkıya'nın Hayata İtirazıyım!!

Susarsam Çatışma, Konuşursam Savaş, Yazarsam Destan..
           Seversem Devrim Olur!!!
AnKa
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 87

Giriş Yılı: 2008
Mezuniyet Yılı: 2012

..::Portakal Çiçeği::..

« Yanıtla #3 : Aralık 27, 2008, 07:58:17 ÖS »

her şiirin tadı bi başka divan edebiyatına baktığımız zaman onlarda kafiye uyumu önemlidir fakat kafiyeli olacak diye saçma sapan kelimeler yerine her okuyucuya farklı anlamlar yükleyecek her okunuşta farklı dönemeçlere sürükleyecek ifadeleri tercih etmişlerdir.öte yandan serbest şiiri uyaksız diye şiirden dışlamak saçmalık olur bazen öyle olur ki okudğunuz bi serbest şiir nice uyaklı şiirlerden daha iyi seslenir yüreğinize daha ii tatlandırır damakları..işin özü efenim ne serbest şiirin ne de uyaklı şiirin savunucularından değilim bana renk katan hitap eden her şiirin başım gözüm üstünde yeri olduğuna inananlardanım  Afro

ked!!!!
~Depresif Polyana ~
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 178

Fakülte: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Giriş Yılı: 2009
Mezuniyet Yılı: 2012

dÜğÜmLeR!n dEğ!L çÖzÜmLeRn !nSaNI :)

« Yanıtla #4 : Aralık 27, 2008, 10:14:05 ÖS »

Kafiye uyak neyin onların hepsi bana kasmışlık gibi gelmiştir her zaman sıcaklık,dogallık yoktur bana göre yapaydır kendileri hiç sevmem..
 Cheesy

!!!...İmKaNsIzLa İmKaN DaHiLinDe oLaNın aRaSıNDaKi FaRK İnSaNın KaRaRLıLıK DeReCeSİdiR...!!!
pSaSeTuBa
uykum gibi gelsene...
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 394

Giriş Yılı: 2006
Mezuniyet Yılı: 2010

"""FENERBAHÇEM"""

« Yanıtla #5 : Aralık 27, 2008, 10:22:14 ÖS »

olur mu öyle şey ya. sırf kafiyeli olsun diye anlamı bozuk ne şiirler var Roll Eyes

ben okumaktan da yazmaktan da çok zevk alıyorum. ve okurken de yazarken de serbestlik daha bi hoş görünüyor Smiley

bu gece yüreğine sığınabilir miyim ?

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Diploma Company

|Site Map | Arşiv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!