evet arkadaşlar. bir öss heyecanı daha bitti ve tekrar süzgeçler açıldı.
şimdi hangi üniversiteye gitsem benim için iyi olur, hayırlısı olur,beni daha mutlu eder,vcdanım daha rahat olur gibi sorular sorulmaya başlandı.
zamanında biz de bu yollardan geçtiğimizde herhangi birisi tavsiye etmedi.tek sebebimiz istanbula yakınlıgıydı.
başımdan geçen olay ilginçtir zaten. neyse onu artık sakaryaya geldiğinizde tanışınca anlatırım

gel gelelim öncelikli olarak tanıtım kısmına:
fiziki olarak tanımak istiyorsanız
http://www.sakarya.gov.tr/ adresine tıklayabilirsiniz.
Sakarya nasıl bir yerdir?Sakarya bana göre tam bir spot kentidir. Sakarya da sadece öğrenci perspektifli bir hayat yoktur.Kimileri sadece öğrenci odaklı bir şehir oldugunu savunsa da sonuçta bir büyükşehirdir ve yaşadıgınız kentten kopmanın vermiş oldugu tatminsizliği optimum olarak giderebileceğiniz bir ildir.
Sakarya gerçekten de adı kadar
tarih yuvası oldugu gibi oldukça estetik beledeyilere,ilçelere sahiptir. Hendek,Akyazı,Karasu ve Sapanca gibi..
Biraz daha açalım..
Hendek: Eğitim fakültesinin bulundugu yerdir.Çok süper gezilecek yerleri vardır. Örneğin karnınız mantarlı tavalı birşey isterse doğru hendeğe gidin ve Uzundereyi bulun. Uludere tesisleri sizi vahşi doğasında lezzetli bir gezintiye bekleyecektir.
Akyazı: Güneş her battıgında Akyazı daki kadar cezbedici olamaz.Bir gün canınız sıkılır da gönlünüzü ferah tutmak isterseniz yine doğruca Kuzuluk kaplıcalarına gidersiniz. Kışın arkadaşlarınızı ayarlarsınız.Sıcak bir dağ suyuyla huzurunuzu doruklara vurursunuz.Bunu herhangi bir yerde yapamayacagınızın düşüncesi,sizi daha da mutlu edecektir.
Karasu: Kış bitti. yaza girdiniz. Her şehrin yaz kenti olmaz. ama sakaryanın bu ilçesi de mevcut; Karasu.Bu sefer de arkadaşlarınızı yaza doğru veya yaz okuluna kalırsanız ayarlayın,toplanın ve Karasu da Karadeniz in keyfini çıkarın.Sadece 40 dakikanıızı alacaktır.
Sapanca: Sapanca her daim gidebileceğiniz bir yer.Zaten Kampüs'ün manzarası sapanca gölünü %95 görmektedir.Sırf kampüsten gördüğünüz o eşsiz manzara için aklınıza gelen ilk planı yapın ve gidin : PİKNİK
diğer belediyeleri de en az bunlar kadar sevecen,cazip..zamanınız kalırsa ki zor bir ihtimal bunları da gezip görmeniz size fayda sağlar.
Nedir Bu "ÇARŞI"?bu çarşı bjk çarşı değil. (espri iyiydi) Bu belki de çoğu arkadaşımızın çok alışık olmadıgı bir terim.Bu kelimenin anlamını buldugu ender şehirdir Adapazarı. zaten adapazarı da sakaryanın merkez ilçesidir karıştırmayın.Çarşı dediğimiz yerdir aslında.
Çarşı,çark caddesi üzerindeki güzide alışveriş merkezlerinden,çark mesire gibi özel bir parktan,sinemalardan daha doğrusu hemen hemen herşeyin bulundugu bir iskandır.öğrencilerin çoğunlugu size öğrencilik zevkini daha da bir net tattıracaktır. yürürken,koşarken ıslanırken kartopu oynamak isterken illa ki tanıdıklarınız olacaktır. ama bunu büyüdüğünüz şehirde gerçekleştirme ihtimalinizi de düşünün. bence hemen hemen yoktur.
Tedirgin Olacağımız Birşey Hiç Mi Yok?bazı arkadaşlar üniversiteyi çok yanlış tanımlayarak geliyorlar.
bakın arkadaşlar.üniversite size meslek öğretir ve hayata şutlar. kafanızı gereksiz hamlelere kurcaclarsanız sakaryadan nefret edersiniz.
nedir bu gereksiz hamleler? bu hamleler affınıza sıgınarak söylüyorum kız kovalamak,gece hayatında zaman tüketmek,içki alemleri yapmak,ukela tavırlarla arkadaşlarına büyüklük taslamak gibi şeylere dönüşürse alacağınız lezzet geldiğiniz şehirlerdekine benzemez.
eğer bu kafayla üniversiteye geliyorsanız kıç olursunuz ve patlarsınız.
herşey size mantıksız gelir çünkü siz bu saatten sonra öğrenci olamazsınız.
sürekli ağalrsınız.yok efendim bu şehirde birşey yok yok efendim ne söyleyeyim yurtta kafama göre adam yok..belletmenlere ağlarsınız annemi istiyorum diye..(kızlar içindi bu

)
bu lafların hiçbirinize faydası olmaz. malum sakarya zaten köklü bir kenttir ve muhfazakardır birazcık.
ugrunda muharebelerin oldugu bir yerde siz böyle davranırsanız halk da haklı olarak öğrenci görünümlü cinsciklere önyargılı yaklaşır.ve herkes yanar.
kurunun yanında yaş misali yani. mesela ev tutarken iyi öğrenci kötü öğrenci olmaz sadece öğrenci olur.
YORUM: ÜNİVERSİTELİ OLACAK ARKADAŞLAR,BEKLENTİLERİNİ ÖĞRENCİLİK DIŞI KAVRAMLARA YÖNELTİP DE SAKARYANIN ADINI LEKELEMESİN.BİR ÖĞRENCİ OLARAK KİMSENİN SAKARYADAKİ BARLARIN AZLIGINDAN ŞİKAYET ETME GİBİ BİR LÜKSÜ OLAMAZ. OLSA OLSA GURURU OLMALIDIR. 
yorumumuzu da yaptıktan sonra gelelim iskan siyasetine.
Ya Başkan,İyi Hoş Diyorsun Da Biz Geldik Nerde Kalacağız?bak abi.ben geldiğimin ilk günü gar meydanında yattım.nasıl mı böyle:
ensar: olm yurda almadılar lan bizi napacaz.
birtakım arkadaşlar: hacı istanbula gidelim ben annemi özledim.
ensar: olm manyak mısın saat gecenin 2 si mal.(gündüz olsa ben de gidecem ama

)
birtakım arkadaşlar: eee napalım şimdi?
ensar: ammo ne güzel fırsat işte sokakta kalalım macera olm! gidelim gara yatalım lan!süper!
şimdi bunu niye anlattım. siz siz olun olabildiğince profesyonel bakın bu kalma işine.
kalacak yeriniz olmadan okula asla başlamayın.üniversiteye geldim diye kendinizi kral hissedeceğiniz,salak salak şeylere macera diye atılıp salaklık yapacağınız bir durum emin olun olamaz.
yoksa gece sivrisinekler ısırırır sizi de sabah 62 tane yerinizden kaşınırsınız.
YURTLARdeneyim olarak ilk başta yurtta kalıp biraz kırılmanız gereklidir.tıpkı yeni bir şöförün yanına oturan usta şöförün bas gaza bas diyip tetiklemesi gibi.
belki bir ihtimal ebenizle tanışırsınız yurtta emin olun bu sizi akıllandırır ve yeni geldiğinizde ilk ihtiyaç duyacağınız şey bu olmalıdır.yoksa ben geldim eve çıkacam ortama akacam şuraya kayacam ııh.. yemez.
devlet yurdunda kalacağınız gibi özel yurtlarda da kalmanız fazla sıkıntı olmaz.
hem para konusunda hem başka konularda. lakin devlet biraz daha ucuzdur.hatta oldukça ucuzdur fakat tercih etmemeye özen gösterin derim.
oldu mu gidin bir yurt bulun zaten yeni geldiğiniz zaman yurtlar hakkında siz istemeseniz de oldukça bilgi sahibi olacaksınız.
PANSİYON GİBİN ÖĞRENCİ EVLERİbir de öğrenci evi gibi garip pansiyonlar var.böyle bir bina düşünün içinde odacıklar var.odacıgın içinde masacıklar dolapçıklar yatakçıklar ve olursa şayet siz arkadaşçıklar olacaksınız. bu benim tercihim olmuştur.tek kalmak biraz daha makul.çünkü lak diye ortam bulup kahpe dostlukların önüne geçersiniz.ortam olgunlaştıktan sonra meydan size kalır ve devam edersiniz.
EVyeni geldiniz ve ev arıyorsanız nah bulursunuz. neden nah?
çünkü sakarya bir deprem bölgesi ve ev arzı epeyi az. çünkü bina yapımları böyle şehvetli heybetli ve de debdebeli değeel. en fazla 3 -4 kat. ee bir de öğrenci fazla. talep çok.
millet pusuda bekliyor böyle yeni gelen elemanlar gaza gelip ev tutsa da yolumuzu bulsak diye.hee ille de tutacam ben çok rahat yaşamak istiyorum derseniz komisyona,emlakçıya,depozitoya ve ev sahibine bayılın. sonra bir de benim yanıma gelin.....
YORUM: bu arada gelir gelmez ev tutan elemanlar en fazla 6 ay sonra yurda döner ve mundar olur tuttugu ev. ev olayı farklı bakın! profesyonel olmadıkça sakın tutmayın!
Dostluklar Nasıl Orada Be Başkan?ahh ahh. burada kendine ne kadar saygın varsa o kadar saygı görürsün dostum!bu buraya özgü bişey değel.her yerde geçerli. geldiğin zaman kendi karakterinden taviz vermeyeceksin.çakı tespihle gelip küpe dövme olayına girdiysen rezilsin. tam tersi olursa da rezilsin. oldugun gibi gel ve kapman gerekeni kap. o zaman dostukların şekilleneceği gibi karakterini de yavaş yavaş artık oturtmuş olursun.
aksi durumda karşında sürekli kimlik arayışı içinde olan amerikan kültürünü muhteva etmiş ve olmaması gerekeni olmalı ya da yapılmalı diye sana bunu marifet diye anlatan anti-öğrencilerle karşılaşırsın.ve hayatın onlar gibi mahvolur.dost da kazanamazsın. kazansan kazansan 4 senelik bir DOST HAYATI kazanırsın. çocuklarınız olur ama akşam yemeği için 10 sene sonra birbirinize yemek yemeye gidemezsiniz.
YORUM: BURAYA AİLENİZİN SİZİ OKUTMAK İÇİN NE TÜRLÜ MASRAFLARA GİRDİĞİNİ UNUTMAZSANIZ ADAM OLABİLMEK İÇİN İLK ADIMI ATMIŞ DEMEKSİNİZDİR. YOKSA SİTTİN SENE ADAM OLAMAZSINIZ. İLK ADIM ÇOK ÖNEMLİDİR 
HAYDEN BENDEN BU KADAR DOSTLARIM.. BİR MARUZATINIZ BİRŞEYİNİZ OLURSA VESSELAM BURADAYIZ İNŞALLAH.HER TÜRLÜ YARDIMIMIZI ESİRGEMEDEN İLİŞTİRİRİZ. HEPİNİZLE GÖRÜŞMEK ÜMİDİYLE. ensar genç
iktisat 3.sınıf ÖĞRENCİSİ ensargenc@gencsau.com