hit tracker
Sakarya Üniversitesi Öğrenci Topluluğu
Ağustos 30, 2008, 07:05:55 pm *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: GencSau Magazin | Ağustos

Ana Sayfa   Forum   Yardım Takvim Duyurular Yonetim Kadrosu Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: yirmilik dişler  (Okunma Sayısı 553 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
psasetuba
Ziyaretçi
« : Eylül 30, 2007, 03:24:58 am »

YİRMİLİK DİŞLER
-felaket bi ağrı...Allah kimsenin başına vermesin Roll Eyes

Hepimizin bildiği gibi ağzımızda en son süren dişler üçüncü azı dişleridir. Genelde 17 ila 25 yaşları arasında sürmeye başlarlar. Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. Eğer doğru pozisyonda sürerlerse ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur. Çene kemiğine kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin (röntgenle tespit edilmiş) ileride yol açacağı zararlar göz önüne alınarak çekimine karar verilebilir. Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin sürmesi dişeti- kemik ve diğer komşu diş engeline takılabilir.

Yirmilik dişin çekilmesini gerektiren haller nelerdir?

ÇÜRÜK: Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini tehdit eder. Bu tip çürükleri fark etmek ve tedavi etmek oldukça zordur. Ağrı ve enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar meydana gelebiliyor.

DİŞETİ HASTALIĞI (perikoronit): Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin dişetinde bakteri ve yiyecek artıklarının depolandığı bir enfeksiyon odağı oluşur. Bu durum ağız kokusu, ağrı, ödem ve trismusa (ağzın tam açılamaması hali) sebep olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydır. (Bakınız, Dişeti hastalıkları)

BASINÇ AĞRISI: Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan dolayı da bir ağrı hissedilebilir. Bazı durumlarda bu basınç aşınmaya yol açar.

ORTODONTİK SEBEPLER: Pek çok genç birey dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlere de yansıyacağından diğer dişlerde de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar artabilir.

PROTEZLE İLGİLİ SEBEPLER: Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmak gerekecektir.

KİST OLUŞUMU: Gömük bir dişin sebep olduğu kistik vakalar gözlenmiştir. Kist kemik yıkımına, çene genişlemesine ve çevredeki dişlerin yer değiştirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadiren bu kist çok geniş alanlara yayılırsa tümörlere dönüşebilir veya çene kemiğinde kendiliğinden kırılmalara yol açabilir.(Bakınız, Diş Apsesi)
yukarı

Yirmilik dişlerin çekilmesi için en uygun zaman nedir?
İmpact- kötü pozisyonlu bir diş şikayete yol açsın ya da açmasın 14 ila 22 yaşları arasında çekilmelidir. Genç yaşlardaki operasyonlar teknik olarak daha kolaydır ve iyileşme daha çabuk olur. 40 yaşın üstünde operasyonlar epey zorlaşır.Ayrıca yaşın artmasıyla birlikte yan etkiler de artar ve iyileşme dönemi uzar.

Diğer diş çekimlerinden farklı mıdır?         

Yirmilik dişin konum,şekil ve boyutuna bağlı olarak uygulanacak işlemin zorluk derecesi değişir. Basit bir çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabilir. Daha özel işlemler gerektiren bazı kompleks çekimler de uygulanabilmektedir . Dişhekiminizin alacağı önlemler ve bulunacağı tavsiyeler yan etkileri minimalize eder.
Bu çekimi takiben -dry soket- denen bir iyileşme bozukluğu yaşanabilir. Çekim boşluğunda kan birikmez ve ağrı da gelişebilir. Birkaç gün içinde durum düzelir. Ayrıca dişhekiminin tavsiyelerine uyulduğu takdirde bu olayla hiç de karşılaşılmayabilir.
İleri yaşlarda kemik yapısı yoğunlaştığı ve esneklik azaldığı için çekim zorlaşır, iyileşme yavaşlar.

Operasyon sonrası bakım                                   

Yara yeri kurcalanmamalıdır. Yoksa ağrı, enfeksiyon veya kanama gelişebilir.
İlk 24 saat boyunca o taraf ile çiğneme yapılmamalıdır.
İlk 24 saat sigara içilmemelidir. Çünkü sigara kanamayı arttırıp iyileşmeyi bozar.
Tükürülmemelidir. Yoksa kanama artar ve pıhtı yerinden oynayabilir.
Kanama kontrol edilmeli. Eğer dikiş atılmamışsa steril gazlı bezle tampon yapılır. Pıhtı oluşumu için tampon yarım saat ağızda tutulmalıdır. Tampon alındıktan sonra kanama devam ediyorsa yeni bir tane konur.
Şişkinliğin kontrolü. Operasyon sonrası bölgeye soğuk bir tampon uygulayarak dolaşım yavaşlatılır ve yüzün şişmesinin önüne geçilir. Uygulama şöyle olmalıdır: 20 dakika soğuk tampon- 20 dakika ara- tekrar 20 dakika soğuk tampon şeklindeki periyotlarla devam edilir.
İlk 24 saatten sonra her 2 saatte bir ılık tuzlu suyla ağzı gargara yapmak gerekir. karışım 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz koymak suretiyle hazırlanır.
nese_ng
>>..Néşé..<<
Harbi GencSau lu

Site puanı: 33

Fakülte: Başka Üniversite
Giriş Yılı: 2005
Mezuniyet Yılı: Devam

« Yanıtla #1 : Ekim 03, 2007, 12:05:02 pm »

amin arkadaşım..  Wink

zaten diş ağrısı diyince benim tüylerim dikiliyo..teşekkürler paylaşımın için.. Smiley

YoRuM YaPMaDıN Ali Bey Amcaaaa Roll Eyes Grin
Shambala34
Site Polisi

Site puanı: 1244

Fakülte: Başka Üniversite
Mezuniyet Yılı: 2009

We're In The Services Of Great Turkish Nation_

« Yanıtla #2 : Ekim 03, 2007, 11:09:29 pm »

Avurtlarımı çok kötü parçalıyorlardı ama şimdi dokunmuyorla pek fazla. (:

Çok sıkıntı çekmiştim zamanında. :/

Shambala Cross Action Power _ 3 Açılı Tuvalet Kağıdı _ Ben Buldum!  karizma:uzaylı:
fatmanur
fatmanur
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 29

Fakülte: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Giriş Yılı: 2003
Mezuniyet Yılı: 2007

« Yanıtla #3 : Ekim 19, 2007, 06:22:03 pm »

diş ağrısı kabir azabı gibidir derler ya çok doğru Wink haziran ayında yirmilik dişimi ameliyatla aldırdım 3 hafta çektim .benim için en acı durum 2 hafta boyunca sadece sıvı gıda ile beslenebilmek oldu Cheesy Cheesy allah kimseye çektirmesin çok zor Wink

bir adın kalmalı geriye
bir de o kahreden gurbet
beni affet
KAYBETMEK İÇİN ERKEN,SEVMEK İÇİN ÇOK GEÇ...
Lithium
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 480

Fakülte: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Giriş Yılı: 2004
Mezuniyet Yılı: 2008

« Yanıtla #4 : Ekim 19, 2007, 06:30:04 pm »

Yakın bir zamanda bendede vardı. Allah düşmanımın başına vermesin Undecided Neyse ki şimdi iyi.

İpana ile sağlıklı dişler
bembeyaz gülüşler. Roll Eyes
denizci_33
Μēмpĥįŝ
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 71

Fakülte: Eğitim Fakültesi
Giriş Yılı: 2007
Mezuniyet Yılı: Devam

« Yanıtla #5 : Ekim 19, 2007, 06:31:20 pm »

cok saol bu gercekten önemli bir konu yavvv....cok agrıtıyomuş diyolar.....

kurbaa
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 114

Fakülte: Fen Edebiyat Fakültesi
Mezuniyet Yılı: 2004

ölüm gözyaşlarını döküyor!!

« Yanıtla #6 : Temmuz 10, 2008, 04:32:13 pm »

hala 1 tanesi çıktı ve çıkmaya da devam ediyo.. ağrı değil de acaip kaşınıyo damaklarım.. yanıyo sanki :/

Hurrem Sultan
Sitenin Ablası
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 77

Fakülte: Diğer

Ben O'nu SeViYoRuM HeM De ÇoK

« Yanıtla #7 : Temmuz 10, 2008, 04:58:39 pm »

2 tane gömülü sinirlere yakın 20'lik diş aldırdım. 2 saate süren operasyon sonunda Smiley eh bide çene çıkması teklikesi olunca düşünün artık faaciyanın ne kadar olduğunu Smiley ne 24 saati 1 hafta boyunca ağzıma tek lokma bişe sokamadım ve 6 tane dikişle gezindim Smiley

sonrasımı hala gömülü kalan son bir diş..çektirmeyi yemeyen bir yürek...

liligumm
..::Luce mojeee::..
Harbi GencSau lu

Site puanı: 41

Fakülte: Diğer
Mezuniyet Yılı: 2009

« Yanıtla #8 : Temmuz 10, 2008, 06:17:52 pm »

Galiba bu konuda ben çok şanslıymışım...ben yirmiliklerin çıktığını ağzımda diş eti parçası hissettiğimde anladım Grin herkesde aynı olmuyor benim dişler çok acısız ve sızısız çıktılar Smiley

s_tuba
"Ölümsüz ve daima diri olan Allah'a güvenip dayan."
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 206

Fakülte: Eğitim Fakültesi
Giriş Yılı: 2004

SAİLORMOON

« Yanıtla #9 : Temmuz 10, 2008, 06:26:27 pm »

Benim yirmilikler beklemedeler valla 25ten sonra çıkarlar heralde Cheesy

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!