hit tracker
Sakarya Üniversitesi Öğrenci Topluluğu
Aralık 04, 2008, 07:26:09 pm *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: GencSau Magazin | Kasım

Ana Sayfa   Forum   Yardım Takvim Duyurular Yonetim Kadrosu Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Mineral eksikliği 'kramp' nedeni  (Okunma Sayısı 469 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Hurrem Sultan
Sitenin Ablası
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 110

Fakülte: Sosyal Bilgiler Enstitüsü
Giriş Yılı: 2005
Mezuniyet Yılı: 2008

Ben O'nu SeViYoRuM HeM De ÇoK

« : Haziran 06, 2007, 11:31:37 am »

Bir ya da birden fazla kas demetinde birden görülebilen; kısa, bazı durumlarda 10 dakikaya varan kasılmalara kramp ismi verilir. Kas kramplarında mineraller önemli yer teşkil eder. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksiklikleri kramplara zemin hazırlar.

Kas krampları; ani başlayan ve kişiye oldukça fazla acı veren kas kasılmalardır. Kramp giren uzvumuz oldukça gergin ve dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olur. Kramplar sadece yoğun egzersiz esnasında veya sonrasında meydana gelmez. Şeker hastaları, böbrek hastaları, kalp damar hastalığı olanlar ve gebeler de sıklıkla kramplardan şikayetçidir.

Kaslarımız yürüme, koşma, zıplama vb. hareketleri yapabilmesi için, iskelet sistemine en çok yardımcı olan, en önemli hareket sistemi organlarındandır. Vücudumuzun her yanı kaslarla kaplıdır. Kollarımızın, parmaklarımızın, bacaklarımızın, hatta iç organlarımızın çalışmasında bile, kaslar önemli görevlerdedir. Kaslarımızın bazıları bizim isteğimiz ile çalışırken, bazıları ise bizim isteğimiz dışında çalışırlar.

Bazen bir, bazen birden fazla kas demetinde birden görülebilen; kısa, bazı durumlarda 10 dakikaya varan kasılmalara kramp ismi verilir. Kas krampları genellikle yoğun egzersizler ve dinlenme pozisyonlarında ortaya çıkar.

Sadece egzersiz sonrası olmaz

Kas krampları; ani başlayan ve kişiye oldukça fazla acı veren kas kasılmalardır. Kramp giren uzvumuz oldukça gergin ve dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olur. Kramplar sadece yoğun egzersiz esnasında veya sonrasında meydana gelmez. Şeker hastaları, böbrek hastaları, kalp damar hastalığı olanlar ve gebeler de sıklıkla kramplardan şikayetçidir. Böbrek hastalarının krampları diğerlerine göre daha şiddetli olabilir. Suni böbrek tedavisi görenler, kanlarındaki kalsiyum miktarının azalması nedeniyle şiddetli kramplar yaşarlar.

Çocuklarda da görülür

Yetişkinlerde daha sık görülen kramplar, çocuklarda özel durumlarda görülebilir. Özellikle bulantı, kusma gibi hastalığa yakalanan çocuklarda, aşırı sıcaklarda, kalsiyum eksikliklerinde, su kaybı ile doğru orantılı olarak kas krampları da görülebilir.

Mineral eksikliği de etkiler

Kas kramplarında mineraller önemli yer teşkil eder. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksiklikleri kramplara zemin hazırlar.

Gebelik dönemlerinde de kramplara sıklıkla rastlanır. Özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde, bebeğin de hızlı gelişme göstermesi, toplardamar üzerindeki baskıyı artırır. Bu durum gebelerde dolaşım problemlerine neden olur. Toplardamara artan basının yanısıra kalsiyumdan fakir beslenme de gebelerde kramplara neden olabilir. Özellikle bebeğin son aylarda kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyması ve annenin de bu ihtiyaca yeteri kadar cevap verememesi, gebelik kramplarını artırır. Kramplar genellikle dinlenme pozisyonunda ortaya çıkar.

Kramplarda neler yapılabilir?

Kas krampı geçiren birine yapılabilecek en iyi yardım, öncelikle yardım eden kişinin sakin olmasıdır. Gerilen kasları nedeniyle dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olan hastaya nazik ve sabırlı davranmak, hastanın yapacağınız yardıma sabır göstermesinde önemlidir. Hastaya yardımcı olabileceğinizi söyleyin ve rahatlamasına yardımcı olun.

Hastayı düz bir zemine yatırın. Bir elinizle kramp girmiş ayağı diğer elinizle hastanın baldırını sıkıca kavrayın. Kramp giren ayağı yavaşça eski haline getirmeye çalışırken (yukarı doğru kaldırırken ) baldırına da hafifçe baskı uygulayın. Bu sayede bacak ile ayak
arasında 90 derecelik bir açı oluşturmuş olacaksınız. Bir süre bu pozisyonda durduktan sonra hastanın ayağını ileri ve geriye yavaşça hareket ettirerek krampın azalmasına yardımcı olun.

Gebelik kramplarında da eşinizden yardım isteyerek aynı egzersizi yapmasını isteyebilirsiniz.

Eğer sizin bacağınıza kramp girdi ise ve size yardım edecek biri yoksa, ayağa kalkıp, ellerinizi sert bir yere dayayın. Kramp giren bacağınızı bükmeden geriye doğru kaldırabildiğiniz kadar kaldırın. Bir süre bacağınızı bu şekilde hareket ettirin. Diğer bacağınız ile de yaylanma hareketi yaparak kramp girmiş bacağınıza yardımcı olabilirsiniz.

Eğer deniz ya da havuzda kramp girmiş ise yapabileceğiniz tek şey sakin olup, karaya doğru sırtüstü, kendinizi yormadan yüzmektir. Panik yapmanız en çok kendinize zarar verir. Eğer suyun içinde yanınızdaki arkadaşınıza kramp girdi ise siz suyun içinde
arkadaşınızın bacağını ovalayarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışın. Krampların, kişiyi normalden daha fazla yorgun düşüreceği unutulmamalıdır. Bu nedenle krampta azalma olmuyorsa vakit kaybetmeden sırt üstü yüzerek karaya ulaşmaya çalışmak, yapılacak en doğru hareket olacaktır.

Kramplardan uzak durmak için aşırı sıcak günlerde sıvı tüketimimize önem vermeliyiz. Yaz günlerinde normalden daha hızlı sıvı kaybedeceğinizden, bu dönemlerde daha fazla su, ayran ve meyve suyu tüketmelisiniz. Asla alkol alarak denize girmeyiniz. Alkol kramp
riskinizi daha da artıracaktır. Tek başınıza kimseye haber vermeden denizde açılmayınız. Gebelik döneminde tüketilen su ve süt miktarına özen gösteriniz.

N.Deniz
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 52

Fakülte: Sapanca MYO
Giriş Yılı: 2007
Mezuniyet Yılı: 2009

« Yanıtla #1 : Temmuz 10, 2008, 06:40:06 pm »

İSTANBUL (İHA) - Vücutta kramp giren bölgeye, pek çok kişinin yaptığı germe veya iğne batırma gibi yöntemlerin bilimsel olmadığı vurgulandı.

Eyüp Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Tokmak, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.co m) yaptığı açıklamada, yaz aylarının başladığı bugünlerde pek çok kişinin, sportif aktivitelere daha fazla zaman ayırdığını belirtti. Genellikle spor yaparken ortaya çıkan krampın denizde yüzerken gerçekleşmesi halinde tehlikeli olduğunu vurgulayan Dr. Mehmet Tokmak, "Kasların kasılmasıyla meydana gelen kramp, kişinin kramp giren uzvunu hareket ettirememesine neden olur. Bu durum suda gerçekleşiyorsa, boğulmalarla sonuçlanan üzücü olaylar yaşanabilir" dedi.

Krampın, kasların içinde bulunan miyofibril olarak adlandırılan kulakçıkların, güç ortaya çıkarabilmek için iç içe geçmesinin ardından gevşeme hareketini yapamaması olduğunu ifade eden Tokmak, şunları kaydetti:

"Uyku dengesizliği, hava değişimi, stres, yorgunluk gibi faktörler, krampın ortaya çıkmasındaki en temel nedenlerdir. Kramp giren bölgeye, pek çok kişinin uyguladığı germe, kıl çekme, iğne batırma gibi yöntemler kesinlikle bilimsel değildir. Çünkü, bir dokuya batırılan iğne ya da o bölgeden kıl çekme, kilitlenen kasın iyice kasılmasına neden olur. Oysa yapılması gereken şey oldukça basittir. Eğer bükücü olarak nitelenen kaslara kramp girerse, onun tam tersindeki açıcı kaslara hafif bir mukavemet uygulanır.Böylece, kilitlenen kaslar birbirinden ayrılacaktır."

Dr. Tokmak, krampın en çok kaval kemiğinin arkasında bulunan kaslarda meydana geldiğini belirterek, "Örneğin yüzerken bu bölgeye kramp girdiğinde, paniğe kapılmadan, kramp girmeyen ayağın yardımıyla kramp giren ayak, bilekten aşağı yukarı doğru hareket ettirilmelidir. Bu hareket önce kaval kemiğinin önünde bulunan açıcı kasları, ardından kramp giren ayağın arkasında bulunan kasların gevşemesini sağlayacaktır" dedi.

Özellikle, ayak kaslarına kramp giren futbolculara, sorunun giderilmesi için ayağın gerilmesi ya da o bölgeye iğne batırılmasının ileri dönemde bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiği anlatan Tokmak, "Kramp sırasında germe uygulanan kasların kulakçıkları zarar görecektir. Bu durumda söz konusu kasın performansı düşer ve fonksiyon zayıflığı görülür" diye konuştu.

liligumm
**LaZrail :D**
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 122

H@yat b£kl3m£z ;)

« Yanıtla #2 : Temmuz 10, 2008, 06:46:03 pm »

ayy ben bu konuda çok müzdaribim çok başıma gelir..kaç kere uykudan ayağıma kramp girerek yataktan fırladığımı bilrim :S :S çok felaket bişey yaa...

N.Deniz
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 52

« Yanıtla #3 : Temmuz 10, 2008, 11:49:18 pm »

O bi ara bana da oluyodu ama şimdilerde rahatım neyse ki  Smiley

Shambala34
Site Polisi

Site puanı: 1358

Fakülte: Başka Üniversite
Giriş Yılı: 2005

We're In The Services Of Great Turkish Nation_

« Yanıtla #4 : Temmuz 11, 2008, 12:07:24 am »

Hepsinden bir şekilde kurtulabiliyorum ama karın kası olunca çok kötü oluyor ya. :/ Bir keresinde öleceğimi sandım.  pörtlek

"Airplane out of the fart, say hi to that sweetheart"
Rabia Yayla
sizlere Umutluluklar
Müzik Moderatörü

Site puanı: 89

Fakülte: Diğer

« Yanıtla #5 : Temmuz 21, 2008, 09:17:33 am »

offf  tih.  bnde bide şimdi mineral eksklıımı çktı bacaama uyurken hep kramp grıoo  Angry

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Balance Transfer Credit Cards | Loan | Fast Loans | Gas Suppliers | Remortgages
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!