hit tracker
Sakarya Üniversitesi Öğrenci Topluluğu
Aralık 04, 2008, 10:06:15 pm *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: <<-- Best Of Gencsaü 2008 Production Presents -->>

Ana Sayfa   Forum   Yardım Takvim Duyurular Yonetim Kadrosu Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: ...|Özgeçmiş (CV) Nasıl Hazırlanır?|...  (Okunma Sayısı 1406 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
the answer
Ziyaretçi
« : Temmuz 26, 2007, 07:47:05 pm »

Özgeçmiş, yaptığınız her şeyi anlatacağınız bir yazı değil, bir işe girebilmeniz için, o işe uygun özelliklerinizi ve başarılarınızı özetleyen bir sunuştur. İyi bir özgeçmiş işe alınmayı değil, görüşmeye kabul edilmeyi sağlar.

Bu yüzden de özgeçmişimizi nası hazırlamamız gerektiğini araştırarak, derlemiş olduğum bilgileri sizlerle paylaşmak istedim..

* Mümkün olduğunca kısa ve öz bir özgeçmiş hazırlayın.

* Başvurduğunuz sektöre özel terminoloji kullanmaya özen gösterilmelidir.

* Kuvvetli yönlerinizi dikkat çekecek şekilde yerleştirmeniz, özgeçmişinizin diğer başvurulardan ayırdedilmesini sağlayacaktır.

* İmla ve yazım kurallarına dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca kişisel ifadeler, yorumlar; ben,biz..kullanılmamalı, kompozisyon biçiminde yazılmamalıdır. Cv mutlaka ikinci bir kişiye okutulmalıdır.

* İlan aracılığıyla yada spesifik olarak bir pozisyona başvuruda bulunuyorsanız, özgeçmişiniz o işin gerekliliklerine göre hazırlanmış işle ilgili uzmanlık alanları veya özellikler mutlaka belirtilmelidir. Bu şekilde gerekli bilgi, beceri ve kişilik özellikleri incelenerek hazırlanmış özgeçmiş daha başarılı sonuç verecek ve o işe sizin diğer kişilere göre daha uygun olabileceğinizi gösterebilecektir, İlanda İngilizce cv istenmişse ingilizce cv yle başvurulmalıdır.Fakat İngilizceniz yetersizse ingilizce cv yazmanın hiçbir espirisi yoktur. 

* Standart format ve yazı karakteri kullanılmalıdır.e-posta ile gönderilerinde bu nokta çok önemli olmakta, açılamadıkları veya okunamadıkları için özgeçmişler değerlendirilmemektedir. ‘Helvetica’, ‘Arial’, ‘Times New Roman’ en çok tercih edilen karakterlerdir. Yine 11 ya da 12 punto en çok seçilen yazı büyüklükleridir.
Özgeçmiş özel olarak belirtilmemişse ( bazı kurumlar elde yazılmış istemekte, el yazısından karakter analizi yapmaktadır.) bilgisayarda hazırlanmalıdır. 

* Eğer fotoğraflı özgeçmiş isteniyorsa mutlaka en son çekilmiş,gerçek görüntünüzü yansıtan vesikalık bir fotoğrafınızı sağ üst köşeye ekleyin. Fotoğrafınızın sizin en doğal halinize yakın olmasına dikkat edin.Elektronik başvurularda ise bilgisayarda hazırladığınız özgeçmişinize .jpg veya .bmp uzantılı haliyle yapıştırabilirsiniz.

* Özgeçmişin ilk bölümünde yeralan "objectives" ve "qualifications" bölümünü oluşturmanız hedeflerinizi belirlemiş olduğunuzu ve ne istediğinizi bildiğiniz hakkında olumlu bir izlenim yaratır. Fakat Çok kesin sınırları olan bir kariyer hedefiniz yoksa, yazmayın.

* Objectives bölümüne; ne olmak istediğinizi, neyi hedeflediğinizi, qualifications bölümüne ise; kendinizde ne gibi özellikler olduğunu, kısaca sizi diğerlerinden ayıran unsurları yazabilirsiniz.Bu kısmı çok uzun yazmamalısınız. Eğer kapak sayfasında kariyer hedefinizden bahsettiyseniz özgeçmişinizde tekrar bahsetmenize gerek yoktur.

* İlgi alanları, ödüller, gönüllü faaliyetler, yayınlanmış eserler gibi bilgiler başvurulan iş ya da kariyer hedefleriyle ilgiliyse yazılmalıdır. Başvurduğunuz pozisyon ya da kariyer hedefinizle ilgili olmayan özelliklerinizden bahsetmeyin.

* Özgeçmişin başında "resume", "cv", "özgeçmiş" gibi başlıklar yazılmasına gerek yoktur. 
Referanslar ise, isteğe bağlı olarak yer alacak bir bölümdür. Belirtilecek bir referans varsa yazılmalı yoksa bu alan özgeçmişte yer almamalıdır. Referans olarak belirtilecek kişilerin daha önce birlikte çalışılmış kişiler olması, akraba olmaması tercih edilmelidir. Aynı zamanda, referans olarak belirtilen bu kişilerin önceden izinlerinin alınmış olması da oldukça önemlidir.

* Özgeçmişinizi göndermede öncelikli olarak aps, posta yada e-mail kullanılmalıdır. En çok tercih edilen faksta bir çok sorun çıkmakta( fotoğraf, fax kalitesi ).Faks zorunlu ise ilgili kişiye ulaşıp ulaşmadığı, yazıların okunup okunmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Özgeçmiş Yazımı İle İlgili Dikkat Edilecek Unsurlar Nelerdir?

" Kompozisyon düzeninde, düz yazı gibi yazmayın.

" Çok fazla değişik punto kullanırsanız okumak güçleşir.

" Satır başlarının hizalı olup olmadığına dikkat edin.

" Kapak sayfası yapmayın.

" Çok küçük ve silik harfler kullanmayın.

" Başlıkları a,b,c, harfleriyle maddelemeyin.

" Özgeçmişin tümünü büyük harfle yazmayın. Büyük harfi dikkat çekmek istediğiniz bölümlerde kullanın.

" Yine aynı nedenle, her şeyin altını çizmeyin.

" Bilgisayarla edecek imkanım yok diye el ile yazmayın.

" Çok fazla sayıda farklı yazı karakteri kullanmayın.

Bir Özgeçmişte Bulunması Gereken Bölümler:

--- İsim, Telefon ve Adres : Sizinle ilişki kurabilmeleri için gereken bilgiler yazılır.

--- Eğitim : Eğitimimizle ilgili bilgi sahibi olmaları için gereken bilgiler yazılır.

--- İş Tecrübesi : İş yaşamınızla ilgili bilgi sahibi olmaları için gereken bilgiler yazılır.

--- Aktiviteler : İş yaşamı ve hobileriniz dışındaki çalışmalar yazılır.

---Yabancı Dil : Bildiğiniz yabancı dil ve dereceleri yazılır.

---Hobiler : Başvuruyu güçlendirecek hobiler yazılır.

---İş/Kariyer Hedefi : İş yaşamındaki kariyer hedefiniz yazılır.

---Kişisel Bilgiler : Medeni haliniz, doğum tarihiniz gibi bilgiler yazılır.

--- Kesinlikle özgeçmişte yer verilmesi gereken yerler.

Hangi bölümlere yer verirseniz verin, en üst kısımlar ve en fazla yazacağınız bölümler başvurunuzu destekleyecek olan özelliklerinizi anlattığınız bölümler olmalıdır.

Özgeçmişte ben duygusundan ziyade o duygusu güdülmeli ve "yaptım", "ettim" gibi kelimelerden çok "yaptı", "etti" gibi kelimelere yer verilmeli. Sanki bir başkasını anlatıyormuş hissi verilmelidir.

İsim, Telefon ve Adres Bölümünü Nereye Yazmalıyız?

Uygun olan üst ortaya büyük harflerle yazılanıdır. Genellikle sol üst köşeye yazarlar fakat bu hatalı bir yazımdır çünkü dosyalandığı zaman bu bilgilerin okunması zorlaşır.

Eğitim Bölümünü Nereye Yazmalıyız?

Sizler yeni mezun olacak öğrenciler olduğunuz için sizin için en önemli bölüm de burasıdır.

Bundan dolayı yeni mezun olacak bir öğrencinin en önemli değerleri aldığı eğitim, okuduğu okul, aldığı dersler ve okuldaki aktivitelerdir. Ayrıca okul hayatınızda aldığınız veya alacağınız dereceler iyi ise mutlaka yazın değil ise yazmanız fayda yerine zarar getirebilir.

İş Tecrübesi Bölümünü Nasıl Yazılmalıyız?

Bu bölüme çalıştığınız firmanın adı, giriş ve çıkış tarihleriniz ve görev unvanınız mutlaka yazılmalıdır. Tarihleri yazarken ay ve yıl yazmanız yeterlidir. Son çalıştığınız iş yeriniz ilk sıraya ve sonrakileri de sondan başa doğru olacak şekilde yazınız. Firmanın adresine gerek yoktur, hangi şehirde olduğunu yazmanız yeterlidir. Pozisyonunuzu işyeri adından önce yazın.

Hobiler ve Aktiviteler Bölümü Nasıl Yazılmalıyız?

Bu bölümde sıradan olmaktan kaçınınız. Herkes gibi kitap okurum, televizyon seyrederim çeşitli dergiler okurum tarzından ziyade, kişisel gelişim ile ilgili kitaplar okurum, Chip ve Pc net dergilerini okurum, 3 yıldır profesyonel olarak masa tenisi oynarım, şeklinde net bir bildirim yaparsanız daha etkili olur ve sıradanlıktan kaçınmış olursunuz.

Yabancı Dil Bölümünü Nasıl Yazmalıyız?

Bu bölüm başvurunun şekline ve kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Eğer yabancı dille eğitim yapan bir kurumdan mezun olduysanız, diliniz için "çok iyi" dediğiniz zaman bunu yeteri kadar desteklemiş olursunuz.

Bir kursa giderek dil öğrenmiş iseniz, derecenizi, hangi kursa gittiğinizi, hangi yıllarda gittiğinizi, ne süre ve sıklıkta gittiğinizi yazın. İnandırıcı olmanız açısından tatmin edici olur.

İş/Kariyer Hedefi ve Referans Bölümünü Nasıl Yazmalıyız?

Eğer net ve çok iyi tanımlanmış bir kariyer hedefinizi varsa ve özgeçmişinizi bu kariyer hedefi doğrultusunda yazarsanız çok etkileyici ve ilgi çeken bir özgeçmiş halini alır.

İşverenler referans olarak sizler hakkında iyi şeyler söyleyecek kişilerin isimlerini verdiğinizi bilirler. Onun için referans verdiğinizi kişi, önde gelen söz sahibi kişilerden olursa işveren o kişiyi aramasa bile işveren üzerinde iyi bir etki bırakmış olursunuz.

Kişisel Bilgiler Bölümünü Nasıl Yazmalıyız?

Bu bölüme doğum tarihiniz, medeni haliniz, ehliyet, askerlik ve fiziksel özellikleriniz yazılır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken unsur eğer başvuracağınız işyerine bir şey katmayacaksa gereksiz bilgileri yazmamanız. Meselâ sizin medeni durumunuz onlar için önemli değilse bunu yazmanızın pek bir anlamı yoktur.

Elimde daha çok bilgi var ancak özetin özeti olarak sizlere bunu sunabildim, yardımcı olursa ne mutlu.

Bu bilgiler yetersiz gelirse konuyla ilgili kendiniz de araştırma yapabilirsiniz.
« Son Düzenleme: Temmuz 26, 2007, 07:56:32 pm Gönderen: the answer » Logged
eko
EKO
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 267

Fakülte: Mühendislik Fakültesi
Giriş Yılı: 2005
Mezuniyet Yılı: 2004

gülücük koymaya üşenen insan idare edin

« Yanıtla #1 : Temmuz 26, 2007, 08:30:03 pm »

saol özge bilgilendirmen için

şimdi öle uzakki geldiğim yollar yanlış bir öyküdeyim beni yeniden yaz
endüstriyelhacker
Tanrı Misafiri
*

Site puanı: 0

« Yanıtla #2 : Temmuz 26, 2007, 09:25:23 pm »

paylaşımın için saol özge
kursuniii
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 166

Fakülte: Okumuyorum
Giriş Yılı: 2000
Mezuniyet Yılı: 2007

« Yanıtla #3 : Temmuz 26, 2007, 09:28:40 pm »

saol özge... paylaşım süper eline sağlık Smiley +
maAsSaLL
şimdi daha çok DENGESİZ ve GELGİTLİYİM ... fazla yaklaşma ne olur ... can yakar HİSSİZLİĞİM ...
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 352

Fakülte: Eğitim Fakültesi
Giriş Yılı: 2006
Mezuniyet Yılı: 2010

sevmemen önemli değil,sevseydin önemli olurdu...

« Yanıtla #4 : Temmuz 26, 2007, 09:30:07 pm »

saol özge bu paylaşım benim için cok iyi oldu ... +1 ...

biri sana "git" dediğinde "kalmak istiyorum" diyebilmekmiş sevmek,
git dediklerinde gittiğimde anladım...
betüLL54
Karanlık olduğunda mumdan bir güneş yarat, kanatların kırılmasın umutların nicesi yirmi dört karat.
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 342

Fakülte: Diğer
Mezuniyet Yılı: 2008

« Yanıtla #5 : Temmuz 26, 2007, 09:34:52 pm »

çokk saoL özgeee  Wink Wink

KİMSENİN BİR KİMSEDEN BİR FARKI YOK, ÇIKAR EN ÖNDE. KALABALIK BİR DOST LİSTESİ, GEREKSİZLER TEPELERİNDE. ANLADIM Kİ, GEÇTİ YILLAR, ADLARINI UNUTTU DİLİM.
BİR YERE KADAR DAYANDIM, YOL ORTASINDA BİTTİ PİLİM.
TouchY
|...CoMPoSeDLy...|
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 334

Giriş Yılı: 2003
Mezuniyet Yılı: 2007

|...SeNsiTiVe...|

« Yanıtla #6 : Temmuz 26, 2007, 10:04:44 pm »

özge cok saol,bana bu aralar en cok lazım olan bilgiydi...

''+1''

|...Yüreğimin Devrik Hükümdarlığı İsyanın Eşiğindedir...|
the answer
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Temmuz 26, 2007, 11:09:28 pm »

Ben teşekkür ederim arkadaşlar, açtığım konunun size yardımcı olduğuna / olacağına çok sevindim Smiley
Shambala34
Site Polisi

Site puanı: 1358

Fakülte: Başka Üniversite
Giriş Yılı: 2005
Mezuniyet Yılı: 2009

We're In The Services Of Great Turkish Nation_

« Yanıtla #8 : Temmuz 26, 2007, 11:14:27 pm »

Bu her ne kadar benim işime yaramayan bir konu olsa da genel olarak çok yararlı ve örnek bir konu.

Ellerine sağlık Özge...

+4 Wink Wink

"Airplane out of the fart, say hi to that sweetheart"
melekk
((: мєяνєє :))
GencSau Demirbaşı

Site puanı: 322

Mezuniyet Yılı: 2010

Dikkat..! Melekk Var... :))

« Yanıtla #9 : Temmuz 26, 2007, 11:38:18 pm »

Teşekkürler Özge, çok gerekli bir konuda paylaşımda bulunmuşsun Smiley
Özellikle benim çok işime yarayacak galiba Wink

Az kalsın unutuyordum +1 Cheesy Cheesy Cheesy

ѕöуℓєѕєм тєѕιяι уσк, ѕυѕѕαм göηüℓ яαzı ∂єğιℓ...

Ŧยzยlเ

Hayatıma Giren Herkese Yaşanmış Herşeye Teşekkürler..Büyüyorum Sizinle Smiley ...
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Web Advertising | Bad Credit Mortgages | Debt Consolidation | Debt Help | Debt Consolidation
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!