şu an bir başarıdan sözedemiyorum, ekonomi IMF politikaları ile doldurulmuş ABD güdümlü bir bomba gibi heran birilerinin elinde patlayabilir. reel olarak bir gelişmeden bahsedemeyiz, bunu imkb den de anlayabilirsin, kısa zamanlarda muhteşem düşüşe ve yükselişlere sahne olabiliyor, birde merkez bankamızın ekonominin ateşini düşürmek için devamlı faiz yükseltiyor bu nasıl bir iyileşme ve gelişmedir? bu büyük bir risk teşkil etmektedir, dış borç gittikçe büyümektedir, peki reformların geçerliliği nerede kaldı?
1.si globalleşen dünyada iktisadi bağımsızlıktan söz edilemez.. her ekonomi birbiriyle bağlantılı kollektif olarak işler. abd çin japon ekonomisinin yanında türk ekonomisin de bu bağlamda iktisadi bağımsızlıgından bahsedilemez.. merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesinin nedeni ekonomnin ateşini söndürmeden ziyade makroekonomik istikrarszılıktır..mal ve üretim faktörlerinin fiyatlarındaki dalgalanmalar yatırım stratejilerinin ve politikalarının maliyetini yükseltir..mali sistemi derinleştirmek amacıyla sağlanan serbesti banka ve bazı holdinglerin aracı kurumlar kurmaları ve bu kurumlara mevduat sertifikalarını iskonto ile satmaları ile devam etmiştir... aynı sertifikalar gene halka daha yüksek bir fiyatla satılmış ve buradan elde edilen tasarruflar genelde yüksek riskli yatırımlarda değerlendirilmeye çalışılmıştır. bu da ekonomik göstergelerin enflasyona etkisini gayet olumlu bir şekilde orataya koyar..yani bürokrasi ekonomi politikalarında kimi zaman revizyona girebilir.. hiç bir ülkenin merkez bankası ekonominin ateşini söndürmek için faiz oranlarını artırmaz.. bunun adı zaten kendi kendini yok etmekten başka birşey olamaz.. imf olayına gelince o taraflarda olan mali politikalar bartık birbirine kenetlenmiş durumda önemli olan imf den alınan borç alımlarının kolaylaştırılması yani disponobilite oranları.. imf yi sadece borç para alınan darboğaz zamanında yardıma koşan tefeci bir kurum olarak görmemek lazım.. imf global ekonomiye ülkeleri adapte eder.. bana kalırsa bir ekonomik politikada başarısızlık imf ye olan adapte sürecinden geçer.. cari açıklar falan işin detay kısımları...